Javascript je pravděpodobně v prohlížeči vypnutý.

Pro plnou funkčnost těchto stránek je třeba zapnout podoporu Javascriptu v prohlížeči. Klikněte zde pro zporazení instrukcí jak zapnout javascript..

U nemocného by měl lékař nejdříve změnit způsob stravování a životosprávu. Mnohkdy tyto změny pro vyléčení stačí. Pokud se stav nezlepší, je nutno předepsat bylinnou směs či provést akupunkturu.

Doktor Sun Simiao (dynastie Tang)

Dietetika je jeden z pěti pilířů čínské medicíny, který se zabývá vlivem konzumovaného jídla na náš zdravotní stav.

Jídlo přijímáme denně, jeho složení zcela jistě ovlivňuje stav našeho organismu. Jídlem lze zdravotní problémy rychle a významně zhoršit, ale velmi pomalu zlepšit. I když dnes často na tyto pomalé změny není čas či chuť, má dietetika pořád velký význam pro udržení dosaženého zdraví. Není přímo nutné naší stravu „počínštit“, ale spíše ji pochopit a upravit pro potřeby těla. Cílem je vyvažování a rovnováha.

Stravovat se v souladu s pěti elementy v tradiční čínské medicíně znamená, vybírat si potraviny podle tělesné soustavy jedince nebo aktuální roční doby, čímž dosáhneme toho, že organismus po celý rok oplývá dostatkem energie a tekutin a může tak splňovat všechny požadavky, které na něj klademe. Princip tohoto způsobu stravování bývá ještě doplňováno o výběr potravin na základě jejich chutí.

Každé jídlo či léčivo je v čínské medicíně charakterizováno

Chutí

Ostrá chuť – rozptyluje
Kyselá chuť – shromažďuje
Sladká chuť – urovnává
Hořká chuť – doplňuje
Slaná chuť – změkčuje
Fádní chuť – je podskupinou sladké chuti, vyživuje a odvádí vodu
Svíravá chuť – je podskupinou kyselé, svírá a zadržuje

 

Povahou

Chladná povaha – ochlazuje, vyživuje Yin (tekutiny) a stahuje dovnitř
(Příklady: kiwi, vodní meloun, banán, grep, švestka, mláčné výrobky)
Svěží povaha – chladí a vyživuje krev, vyživuje Yin (tekutiny) a uklidňuje
(Příklady: hruška, pomeranč, pšenice, pohanka, brokolice, špenát, bílek, králík)
Neutrální povaha – harmonizuje, vyživuje a odvádí vlhkost z těla
(Příklady: hroznové víno, mandarinka, dlouhozrnná rýže, kukuřice, mrkev, kachna, vepř)
Teplá povaha – doplňuje Qi a krev, zahřívá a nadzvedává
(Příklad: třešně, kaštany, lepivá rýže (kulatozrnná), oves, cibule, kuře, žloutek, hovězí)
Horká povaha – zahřívá, rozptyluje chlad a rozhýbáva Qi
(Příklad: skořice, pepř, zázvor, kurkuma, jehněčí, tvrdý alkohol)

 

Tropizmem

Tropizmem se rozumí směřování daného účinku do akupunkturních drah. Každá potraviny či léčivka působí vždy více na jednu či několik drah a tím na příslušné orgány.

 

Poměrem Qi a chutí

Každou potravinu lze charakterizovat poměrem Qi a chutí. Qi dodává okamžitou sílu, je připravena k výkonu, oživuje. Chuť buduje a ukládá a tím tvoří hmotu.
Například: Rizoto s trochou kuřecího masa a vařené zeleniny obsahuje mnoho Qi málo chutí.
Naopak smažený sýr, tatarka a hranolky obsahují mnoho chuti a málo Qi.

Preventivní i léčebná dietetika má být pestrá a nemá být jednostranná. Pestrá strava snižuje riziko postižení některých orgánů, tkání či pochodů v mechanizmu Qi jednostranným zatížením (například zchlazením z mléčných výrobků, přehřátím z kořeněné stravy atd.) Potrava by měla být vyážená ze všech úhlů pohledu, definovaných čínskou zdravovědou. Nemocný člověk by měl naopak vyhledávat neutrálnější složení potravy, aby vyvažování nebylo příliš rozkolísané. (např smažená rýže se zeleninou a trochu hroznového vína na závěr)

Ideální stravou pro udržení zdraví je strava lehká a fádní. Množství a složení potravy je potřeba také přizpůsobit našemu věku, pohlaví, konstituci, zátěži a ročnímu období. Muži by obecně měli jíst potraviny, které obsahují více Qi. Ženy by během svého plodného věku měly jíst potraviny, které obsahují více chutí.